De beste tips om een droge huid te verhelpen

Iedereen heeft een andere soort en kleur huid. Er zijn dan ook verschillende soorten huidtypes. Zo bestaat er een droge, gemengde, gevoelige, normale, vette en een verouderde huid. Al deze huidtypes zijn veroorzaakt door een spectrum aan factoren. Zo kun je bijvoorbeeld een droge huid hebben door een specifieke aanleg, allergieën, bepaalde weersomstandigheden of veranderingen in de hormoonhuishouding. Ondanks dat je er niet altijd iets aan kunt doen, wil je een droge huid natuurlijk wel verhelpen. Wij helpen je graag om af te komen van een droge huid! In deze blog geven we de beste tips om een droge huid te verhelpen.

Hoe herken je een droge huid?

Voordat onze tips voor het voorkomen van een droge huid ter sprake komen, moet je natuurlijk wel eerst duidelijk hebben wat een droge huid precies is. Een droge huid is een huid die ruw, droog, gevoelig en schilferig aanvoelt. Je kunt een droge huid vaak herkennen aan een trekkerig of schraal gevoel, jeuk, schilfers, scheurtjes en rode vlekken.

Bij een droge huid is het vaak zo dat de functie van de huidbarrière minder goed werkt. De huidbarrière is de bovenste laag van de huid, ook wel de opperhuid genoemd. Het beschermt je huid van alle invloeden van buitenaf. Daarnaast zorgt de huidbarrière er ook voor dat het vocht in je huid niet zomaar naar buiten kan verdampen. Wanneer je huidbarrière minder goed zijn werk doet, verliest je huid veel vocht. Een tekort aan vocht veroorzaakt dat de huid kan gaan uitdrogen. Het logisch gevolg hiervan is de droge huid. 

wat te doen bij een droge huid

Hoe kan een droge huid ontstaan?

Een droge huid kan op verschillende manieren ontstaan. Hieronder zullen we een aantal oorzaken verder toelichten.

Weersomstandigheden

Zowel in de zomer als in de winter kun je een droge huid krijgen. Tijdens de winter kan je huid sneller uitdrogen door de koude en droge lucht waarin je afwisselend rond beweegt. De contrasterende werking van die koude lucht buiten met de warme en droge lucht binnen heeft veel effect op het vocht in je huid.

Tijdens de zomer kunnen de uv-stralen en warmte van de zon ervoor zorgen dat je huidbarrière beschadigt, raakt. Dit kan zorgen voor een onaangenaam, trekkerig gevoel in de avonduren.

Droge huid na het douchen

Ook de douche kan veel invloed hebben op de conditie van je huid. Door vaak en warm te douchen kan de huidbarrière worden verstoord. Ondanks dat een warme douche soms erg fijn is, kan het veel vocht uit je huid trekken.

Genetische factoren

Soms kan het ook zijn dat je simpelweg aanleg hebt voor een droge huid. Je hebt er dan zelf niet veel invloed op. Wij kunnen immers onze genen nog niet wijzigen. Daarnaast heeft ook ouderdom invloed hebben op de conditie van je huid. Het is belangrijk dat je ook op latere leeftijd zo goed mogelijk voor je huid doet zorgen. Hoe je een droge huid op latere leeftijd doet voorkomen, lees je hieronder.

droge huid voorkomen

Wat te doen bij een droge huid?

Nu dat we hebben uitgelegd wat een droge huid is en hoe een droge huid ontstaat, zijn we aangekomen bij de volgende stap; hoe je een droge huid kunt voorkomen. Hieronder lichten we een aantal tips voor het voorkomen van een droge huid toe.  

Je huid goed verzorgen

Over het algemeen weet bijna iedereen wel dat je je huid goed moet verzorgen. In de juiste huidverzorging is het essentieel dat je producten gebruikt die geschikt zijn voor jouw huidtype. Wanneer je vaker een droge huid hebt, gebruik je producten die speciaal zijn gemaakt voor het voorkomen en hydrateren van een droge huid. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen met een gevoelige, vette of onzuivere huid. Ook voor deze huidtypes hebben wij van Origanic.nl geschikte verzorgingsproducten. Lees meer over de passende verzorgingsproducten voor elke specifieke huidtype in onze andere blogs!

Gezonde leefstijl

Jouw leefstijl heeft meer invloed op de conditie van je huid dan je in eerst instantie zou denken. Zo is het belangrijk dat je genoeg water drinkt om je lichaam en je huid te hydrateren. Ook gezonde voeding en een regelmatig slaapritme heeft een positieve invloed op je huid. Een slaaptekort heeft namelijk een grote negatieve invloed op de gezondheid van jouw huid.

droge huid verhelpen

Je huid beschermen

We benoemden eerder al dat de weersomstandigheden veel invloed hebben op de conditie van je huid. Om een droge huid te voorkomen, kun je daarom het beste tegen de weersomstandigheden beschermen. Een goede zonbescherming zorgt ervoor dat je huid minder beschadigd raakt op de zonnige dagen van het jaar. Ook tijdens de winter kun je een droge huid voorkomen. Zo kun je jouw huid preventief hydrateren met een dikke of vette crème zonder parfum. Net zoals dat een product op oliebasis, in plaats van zeep, bij het douchen kan helpen.

Douchen

Deze tip is misschien het meest voor de hand liggend, maar door ook je douchegewoontes aan te passen kun je een droge huid verhelpen. Door minder lang, warm en vaak te douchen kun je er al voor zorgen dat je huid minder snel uitdroogt. Ook na het douchen kun je het beste een vette crème aanbrengen om ervoor te zorgen dat je huid extra wordt gehydrateerd. 

Heb je nog vragen over jouw huidtype en de beste verzorgingsproducten voor jouw situatie, neem dan gerust contact op met onze experts!


Ouder bericht Nieuwer bericht