Duurzaam reizen: dit is wat je moet weten

Sinds enkele jaren is duurzaam reizen in opmars om zo het milieu minder te belasten tijdens de vakantie. Maar hoe pak je dat nou aan en wat is een duurzame reis? Er zijn een paar dingen die je moet weten om jouw uitstapje zo verantwoord mogelijk te maken. Lees ze hieronder!

Duurzaam reizen: wat is het beste vervoer?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het vervoersmiddel waar je mee wilt reizen. Vliegtuigen veroorzaken de meeste uitstoot, dus die zou je een keer links kunnen laten liggen. In plaats daarvan zijn er genoeg alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van reizen met de trein? Binnen Europa kun je de mooiste bestemmingen bereiken met de trein. Denk aan Kopenhagen, Berlijn of Oostenrijk. In sommige gevallen moet je overstappen, maar tegenwoordig is het mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks een duurzame reis naar Praag en Wenen te maken.

Het begrip CO2 uitstoot is redelijk abstract. Een reis naar Indonesië zorgt voor 13.400 kilo CO2 uitstoot per 4 personen. Maak je met dezelfde groep een reis met de auto naar Frankrijk of Italië, zou dat neerkomen op 630 kilogram CO2. De minste uitstoot produceer je als je kiest voor een fiets-of wandelvakantie. Nederland is daar uitermate geschikt voor, maar onderschat ook de schoonheid van de Belgische Ardennen of het Duitse Zwarte Woud niet. Een duurzame reis heeft het voordeel dat je sneller op plekken zult komen dan wanneer je alleen de autosnelweg volgt. Wil je toch een verre reis maken? Kies dan een rechtstreekse vlucht in plaats van eentje met overstap.

Hoe herken je duurzame accommodaties?

Naast het boeken van een duurzame reis kun je ook kiezen voor een duurzame accommodatie. Duurzaam is in dit geval een breder concept dan alleen letten op de effecten op het milieu. Kleinere, lokale accommodaties zijn vaak duurzamer omdat zij de lokale economie beter stimuleren. Eigenaren van een bed en breakfast halen bijvoorbeeld het brood bij de bakker om de hoek of kopen zeepjes bij de lokale ondernemer. Verder kun je letten op of de accommodatie zuinig omgaat met water- en stroomverbruik en aan afvalscheiding doet. Een luxe hotel met een spa is in dat opzicht niet duurzaam.

Als definitieve check van je duurzame reis vind je op reiswebsites vaak een ecolabel. Daarnaast kunnen duurzame accommodaties aanspraak maken op een keurmerk van de Global Sustainable Tourism council. Dit keurmerk krijgen accommodaties die bijvoorbeeld maatregelen hebben genomen op het gebied van water verbruik en die letten op arbeidsrechten, eerlijk loon en betrokkenheid bij de gemeenschap.

Kleine dingen om je duurzame reis nóg duurzamer te maken

Er zijn ook enkele kleine dingen waar je nog meer tijdens je duurzame reis op kunt letten. Neem bijvoorbeeld een eigen drinkfles mee in plaats van steeds nieuwe plastic drinkflessen te kopen. Daarnaast kun je lokale ondernemers steunen. Een lokale horeca-eigenaar serveert eerlijkere gerechten dan bekende fastfoodrestaurants die ook in de buurt zijn. Wanneer je duurzaam op reis gaat, verbreed je je horizon nog meer, want je komt meer te weten over het land, de gebruiken en de taal.

Reizen met duurzame producten

Wanneer je duurzaam op reis gaat, is persoonlijke verzorging nog steeds belangrijk. Het is eigenlijk zonde om douchegel en zonnebrand in reisformaat te kopen. Je verbruikt meer plastic en daarnaast zijn deze mini producten vaak duurder dan grote verpakkingen. Kies in plaats daarvan voor duurzame producten van Origanic. Onze reinigingsproducten en scrubs zijn uitsluitend gemaakt van natuurlijke ingrediënten die jouw huid optimaal verzorgen. Je helpt er niet alleen de natuur een handje mee, maar doet tijdens je duurzame reis ook je huid er een groot plezier mee.


Ouder bericht Nieuwer bericht