Wat is vegan cosmetica nu precies? Reguliere huidverzorgingsproducten zijn meestal niet vegan. Deze producten bevatten vaak dierlijke ingrediënten én wordt op dieren getest. Deze producten zijn daarnaast onnatuurlijk, omdat er parabenen en chemicaliën inzitten. Dit wil je natuurlijk niet op je huid smeren. Er zijn tegenwoordig heel veel diervriendelijke manieren om de veiligheid van deze producten te waarborgen.
Vegan cosmetica bevat dus geen dierlijke ingrediënten en het wordt niet op dieren getest. Sinds 2013 geldt in Europa een verbod op het testen van cosmetica op dieren. Dit betekent alleen niet dat alle merken die in Europa verkocht worden ook daadwerkelijk diervriendelijk zijn. Zo is China een goed voorbeeld, waar veel cosmetica nog op dieren wordt getest. Check daarom altijd de verpakking, want daar wordt aangegeven of het dierproefvrij en/of veganistisch is. Zie je alleen het dierproefvrije-logo? Dan is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te bekijken zodat je zeker weet dat je vegan cosmetica aanschaft.
De voordelen van vegan cosmetica en vegan verzorgingsproducten
In de meeste gevallen zitten er dus geen dierlijke ingrediënten in vegan cosmetica. Toch is dat niet het enige verschil tussen ‘gewone’ make-up, vegan make-up en vegan cosmetica. De verschillen en de voordelen hebben wij voor je op een rijtje gezet, zodat je vanaf nu een weloverwogen keuze kunt maken. Zo weet je zeker wat je smeert.
1. Minder ingrediënten
Vegan cosmetica en vegan verzorgingsproducten bestaan over het algemeen uit minder ingrediënten. Daar zal je huid vast en zeker blij van worden. Dus hoe minder je op je gezicht smeert, des te beter het is voor de conditie van je huid.
2. Anti-age Miracle
Helaas ga je rimpels niet tegen met chemische goedjes, maar wel met een goed vochtgehalte en vitamines. Vegan verzorgingsproducten zijn hier geweldig voor.
3. Dierproefvrij
Een ander voordeel is dat vegan cosmetica niet getest is op dieren. Dit betekent minder dierenleed in de wereld!
4. Beter milieu
Door te kiezen voor vegan make-up draag je een steentje bij aan een gezondere planeet. Volgens verschillende rapporten heeft de veehouderij en alles daaromheen de grootste invloed op klimaatverandering. Dus wanneer jij voor vegan cosmetica zonder dierlijke ingrediënten kiest, doe je daar dus niet aan mee.
5. Nog beter voor je huid
Daarnaast kunnen dierlijke ingrediënten in cosmetica schadelijk zijn voor je huid. Een voorbeeld hiervan is lanoline. Dit ingrediënt is afkomstig uit schapenwol en irriteert de gevoelige huid. Heb je last van een droge huid? Dan raden wij je onze Protective Cream face & Hands aan. Je huid zal de hele dag super gehydrateerd blijven! Daarnaast zal je huid minder snel geïrriteerd raken door het gebruik van vegan cosmetica en door de goede hydratatie van plantaardige ingrediënten neemt de vettigheid van je huid snel af.
6. Rijk aan vitamines
Vegan make-up en vegan verzorgingsproducten hebben meestal een hoog gehalte aan vitamines. Deze vitamines kunnen onder andere ervoor zorgen dat:
- Je wallen verminderen
- Je acné terugdringt
- Je huid een gezonde glow krijgt
- Je gaat huidveroudering tegen
7. Minder chemicaliën
Vegan verzorgingsproducten staan veelal gelijk aan puurdere en natuurlijke ingrediënten. Door het aantal chemische ingrediënten te verminderen of zelfs te vermijden, houd je je lichaam van binnen net zo gezond als van buiten.
Verborgen beesten in skincare
Zie je alleen het dierproefvrije-logo? Dan is het belangrijk om de ingrediënten te checken zodat je zeker weet dat je een vegan product aanschaft. Niet van alle ingrediënten is het duidelijk of deze van dierlijke oorsprong zijn. Dit zijn de verborgen beesten die je kunt tegenkomen in skincare producten:
- Bijenwas
- Slakkenslijm
- Honing
- Propolis, afscheiding van bijen
- Keratine, een eiwit dat uit schapenwol, horens, hoeven, klauwen, veren, nagels en snavels wordt gehaald
- Glycerine, dit is een suiker-alcohol en wordt soms uit dierlijk vet gewonnen
- Collageen, dit komt van een rund of vis
- Karmijn, een pigment afkomstig van de schildluis. Dit wordt gebruikt om het product een rode/paarse kleur te geven. In cosmetica wordt karmijn aangeduid met: CI 75470, en in voeding met het E-nummer E120
- Elastine, dit is een elastische proteïne dat voorkomt in bindweefsel. Dit wordt vaak uit koeien gehaald
- Castoreum of bevergeil, dit is een vanillesmaakstof dat afkomstig is uit de klier van een beer
- Lanoline oftewel wolvet, dit is vet uit schapenwol
- Hyaluronzuur, bindweefsel dat voorkomt in huid en gewrichten. Dit wordt gehaald uit bijvoorbeeld de kam van een haan
Best een flinke lijst, maar zo weet je wel zeker dat je 100% vegan cosmetica gebruikt.
Keurmerken
Je komt tegenwoordig om in allerlei keurmerken, ook als het gaat om cosmetica. Wil je toch wat extra zekerheid? Houdt deze keurmerken dan goed in de gaten.
- Het V-label (geel met een groen ‘v’)
- Het Vegan Society keurmerk (de groen-witte zonnebloem)
- Het Certified Vegan keurmerk (een zwart hartje met daarin een witte ‘v’)
- Cruelty Free And Vegan van PETA (inclusief zwart-roze konijntje)
Niet vegan make-up merken
Wat ons opvalt, is dat heel veel grote merken hun make-up wel op dieren test. Merken als, Dolce & Gabanna, Gucci, Chanel en Dior. Maar ook merken als, Max Factor, Clinique, Iancôme, MAC, Make up forever en Maybelline.