Wat te doen tegen droge handen?

Droge handen, het is een veelvoorkomend iets dat vaak erg vervelend kan zijn. Voornamelijk in de winter komen droge handen vaker voor, maar door alle desinfectiegels tegenwoordig is het iets waar vrijwel iedereen last van heeft. Extreem droge handen kunnen zelfs pijnlijk worden en in extreme gevallen ontstaan er zelfs scheurtjes in de handen. Nu zult u zich wellicht afvragen, wat te doen tegen droge handen? In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over droge handen en u hoe u dit kunt tegengaan.

 

Droge handen oorzaak

Het hebben van droge handen kan een heleboel verschillende oorzaken hebben. Allereerst is het weer vaak de boosdoener voor droge handen. Met name koude en droge lucht kan er voor zorgen dat uw handen extra snel uitdrogen. Droge lucht betekent namelijk dat er een lage luchtvochtigheid is waardoor ook het vocht uit uw handen zal gaan. Naast het weer kan ook te veel handen wassen een probleem zijn. Met name als u geen gebruik maakt van organische handzeep kunnen droge handen sneller voorkomen. In zeepproducten zitten namelijk vaak producten die wel uw handen schoonmaken, maar niet verzorgen. Het gebruik van de juiste producten is dus van groot belang. Geef uw handen de verzorging die ze nodig hebben om extreem droge handen te voorkomen.

 

Droge handen op tijd herkennen

Het op tijd herkennen van droge handen is belangrijk aangezien dit extreem droge handen kan voorkomen. Extreem droge handen kunnen vaak pijnlijk aanvoelen waardoor u wellicht wordt belemmerd met uw dagelijkse bezigheden. Maar waar herkent u droge handen nu precies aan? Droge handen kunnen vaak gepaard gaan met jeuk omdat je huid niet goed gehydrateerd is. De huid is daarnaast vaak wat ruwer en kan zelfs pijnlijk aanvoelen. Ook kunnen er schilfers en velletjes ontstaan als de droge handen verder doorzetten. Bij extreem droge handen kunnen er zelfs wondjes op de hand voorkomen of bloedingen. Om dit te voorkomen is het extra belangrijk dat u op tijd opmerkt dat uw handen droog zijn zodat u er tijdig iets aan kunt doen.

 

Droge handen aanpakken

U merkt dat u droge handen krijgt, maar hoe kunt u dit zo goed mogelijk aanpakken? Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Door bijvoorbeeld minder uw handen te wassen kan de droogheid al verminderen. Ook het verwisselen van een gewone zeep naar een verzorgende zeep kan al veel verschil maken. In de winter kan het helpen om handschoenen aan te doen zodat uw handen niet direct in contact hoeven te komen met de droge en koude lucht. Vervolgens is het belangrijk dat uw handen goed gehydrateerd worden met de juiste producten. Een hydraterende handcrème is daarbij vaak een snelle en goede oplossing. Door uw handen regelmatig in te smeren met een hydraterende crème zult u vanzelf merken dat de droge handen afnemen.

 

Droge handen voorkomen

Droge handen zijn vervelend en de meeste mensen willen er graag zo snel mogelijk vanaf komen. Vaak wordt er pas begonnen met hydrateren als de droge handen al zijn ontstaan. Om droge handen te voorkomen is het eigenlijk van belang om al preventief uw handen te hydrateren. Probeer dus regelmatig uw handen even te verzorgen met een lekkere handcrème. Daarnaast kan een handborstel ervoor zorgen dat droge schilfers minder snel de kans krijgen. Met een handborstel zorgt u er namelijk voor dat de droge schilfers op tijd worden verwijderd. Vergeet daarnaast ook niet om uw handen goed in te smeren met zonnebrandcrème op zonnige dagen zodat deze goed beschermd zijn.

 

Vergeet de rest van uw lichaam niet

Naast dat u last kunt hebben van droge handen, kan ook de rest van uw huid droog worden. Oorzaken hiervoor kunnen ook het koude, droge weer zijn. Ook kan te vaak douchen ervoor zorgen dat uw huid uitdroogt. Vergeet dus zeker niet om naast droge handen ook de rest van uw huid goed aan te pakken.  Probeer bijvoorbeeld gebruik te maken van een verzorgende bodylotion na het douchen. Bodylotion werkt namelijk soortgelijk als een handcrème en zorgt ervoor dat uw lichaamshuid goed gehydrateerd wordt. Ook het gebruik van scrubs kan ervoor zorgen dat uw huid minder snel droog wordt. Door te scrubben zorgt u er namelijk voor dat de dode huidcellen verwijderd worden waardoor uw huid weer zacht zal worden.


Ouder bericht Nieuwer bericht