Duurzame producten voor in huis

Het is wereldwijd bekend dat het steeds belangrijker is om bewust met het milieu om te gaan. Grondstoffen raken op, de natuur wordt uitgeput en vervuild en de overtollige uitstoot van broeikasgassen is ook niet bevorderlijk voor het milieu. Daarnaast creëren wij als mens veel afval. Dit afval wordt verbrand, waardoor er CO2 vrijkomt en het broeikaseffect wordt versterkt. Dit proces kan afgeremd worden wanneer meer mensen zouden kiezen voor duurzamere producten. Maar wat is een duurzaam product precies?

Wanneer een product duurzaam ondervonden wil worden moet er voldaan worden aan drie verschillende criteria. Voldoet een product niet aan één van de drie criteria, dan betekent dat ook dat het product niet volledig duurzaam is.

  1. Het product gaat lang mee
    Een duurzaam product gaat lang mee. De vervanging van het product zal dan over het algemeen langer duren. Dit zorgt ervoor dat er minder grondstoffen gebruikt hoeven te worden, aangezien de productie lager ligt. Naast dat het een positieve werking heeft op het milieu, is het ook goed voor je portemonnee.
  2. De productie van het product is mensvriendelijk
    Het milieu wordt niet alleen in acht genomen, maar het product wordt ook op een mensvriendelijke manier geproduceerd. Dit betekent dat iedereen die betrokken is in het productieproces onder goede omstandigheden werkt en een eerlijke compensatie krijgt die in lijn staat met het geleverde werk.
  1. Het product bevat geen giftige stoffen
    Een duurzaam product is vrij van giftige stoffen. Dat wil zeggen dat het product zowel niet schadelijk is voor de mens als voor dieren en planten. Men hoort niet ziek of dood te gaan wanneer het product wordt gebruikt, aangeraakt of ingenomen wordt.

Nu het concept van duurzame producten een stuk duidelijk is geworden, ben je misschien ook wel nieuwsgierig naar wat leuke en handige producten zijn om in huis te hebben. Naast het feit dat duurzame producten milieuvriendelijk zijn, zijn het alledaagse producten waarmee jij een verschil kan maken in de wereld.

Kaarsen

Kaarsen zijn een aanwinst voor je woning. Ze zijn sfeervol, ruiken lekker en zorgen voor een warme sfeer. Kaarsen zijn goed voor het milieu, omdat bij het gebruik van kaarsen, het gebruik van licht en warmte afneemt. Het is dan ook een goed voorbeeld van een duurzaam product. Vegan kaarsen en natuurlijke kaarsen komen in duurzame verpakkingen. Een voorbeeld van een duurzame kaars, is een Mokosh Soy Candle. De kaarsen zijn biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk en branden langer dan de gemiddelde kaars. Door het langzamere proces komen de geuren beter vrij. Door de etherische oliën wordt er een aroma therapeutische effect gecreëerd. De glazen potten zijn herbruikbaar na het opbranden van de kaars. 

Oliën

Planten en natuurlijke oliën worden al eeuwen gebruikt als medicijn. Oliën kunnen een positief effect hebben op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast bevatten essentiële oliën ook nog eens heerlijke geuren. De geuren zoals lavendel of mint zijn veelvoorkomende geuren binnen etherische oliën. Deze geuren bevinden zich in delen van die desbetreffende plant. Etherische oliën worden dan ook uit deze delen ontwikkeld tot een olie die dagelijks gebruikt kan worden. Oliën zijn 100% natuurlijke producten, waardoor er geen vervuilde chemicaliën bij komen kijken. Verschillende geuren kunnen ook verschillende doeleinden hebben, dus bij het proces om een essentiële olie te kopen, komt wel een stukje onderzoek bij kijken. Elke olie is verschillend en kan ook een verschillende werking hebben op je lichaam en je geest.

Zeep

Zeep is een product wat géén vruchtbare bodem heeft voor bacteriën. Zeep is een zelfreinigend product, omdat het zich aan vuil hecht én oplost in water, waardoor het vuil wordt weggespoeld. Door de vettige eigenschap, zijn zepen ook nog eens antiviraal.

Met een zeepzakje kan het gebruik nog duurzamer gemaakt worden. Een zeepzakje is in veel gevallen gemaakt van sisal, een natuurlijke en hergroeiende hulpbron. Dit maakt het zeepzakje biologisch afbreekbaar. Zeepzakjes hebben verschillende functies. Zo is het niet alleen handig om kapotte zeep samen te houden of om de zeep te vervoeren, maar het zeepzakje is ook bruikbaar als een scrub. Wanneer je de zeep in het zeepzakje stopt en nat maakt, dan kan je de huid exfoliëren met het zakje. De zeep gaat schuimen en het zeepzakje krijgt een scrubbende functie.

Naast zeepzakjes, zijn er ook zeepbakjes die duurzaam geproduceerd worden. Zeepbakjes geven zeep een antibacteriële en milieuvriendelijk plek in je huis. Bij duurzame zeepbakjes wordt vaak gebruik gemaakt van bamboe, omdat bamboe duurzaam is en daarbij ook makkelijk schoon te maken.


Ouder bericht Nieuwer bericht