Heeft u opgemerkt dat uw kind korstjes op het hoofd heeft en hier ook een bepaalde irritatie aan heeft? Dan bestaat er een kans dat uw kind last heeft van berg. Bij kinderen jonger dan één jaar is dit een veelvoorkomend probleem. In deze blog leest u wat de oorzaak van berg is en hoe u dit het beste kan behandelen.
Wat is berg?
Berg wordt gezien als een huidaandoening die het meeste voorkomt bij kinderen onder één jaar. Het is te herkennen aan de roodheid en gele, vettige schilfers op het hoofdje van uw kind. In de meeste gevallen is berg op het hoofd van uw kind te vinden, maar in sommige gevallen kan het ook zichtbaar zijn in de wenkbrauwen. Berg ontstaat meestal rond de zesde tot achtste week na de geboorte. Berg wordt ook wel gezien als eczeem. De meeste kinderen zijn al van berg af voor hun eerste verjaardag. Bij sommige uitzonderingen kan uw kind nog een plekje op het midden van het hoofdje overhouden, maar dit verdwijnt over tijd. Kinderen met een leeftijd van zes zullen over het algemeen niet meer in aanraking komen met berg.
Symptomen
Berg is makkelijk te herkennen aan de rode hoofdhuid en gele, vettige korstjes op de haren van uw kind. Deze schilfers zullen voornamelijk ontstaan op de haargrens en in sommige gevallen ook de wenkbrauwen. Daarbij is berg ook te herkennen aan uw baby’s droge hoofdhuid. Een baby met berg kan door de droge hoofdhuid erg onrustig worden en de neiging krijgen om te krabben. Naast de gebruikelijke symptomen, kan berg ook in de vorm van fijne witte schilfering voorkomen. Houdt dit dus goed in de gaten.
Oorzaken
Wat de exacte oorzaak van berg bij een baby is, is nog vrijwel onbekend. Wat we wel weten is dat er een gist ontstaat. Deze gist heeft de naam ‘pityrosporon ovale’. Deze gist ontwikkelt zich in vettige omgevingen. Talg op het hoofd en wenkbrauwen van uw kind, zijn een voedingsbodem voor deze gist. Talg wordt ook wel gezien als een natuurlijk smeermiddel dat zich ontwikkelt op de huid. Het smeermiddel trekt de gist aan waardoor op de huid een irritatie ontstaat. Deze irritatie zorgt er vervolgens voor dat uw baby een droge hoofdhuid krijgt en dat er roodheid kan ontstaan.
Er zijn ook andere aspecten die meespelen in het ontstaan van berg bij uw baby. Zo kunnen sluitende mutsjes/hoofdbedekking ook vaak een rol spelen in het ontwikkelen van berg op het hoofd van uw baby. Laat uw kind niet onnodig veel een hoofdbedekking dragen. Bij koude temperaturen en wanneer de zon fel schijnt wordt het sterk aangeraden om uw kind te voorzien van een mutsje, maar laat uw kindje bij gemiddelde temperaturen ook eens zonder mutsje naar buiten.
Daarbij kunnen zeep, onrustige dagschema’s en voeding ook een rol spelen in de ontwikkeling van berg. In het eerste levensjaar kunt u uw kind het beste met zeepvrije wasgel of badolie wassen. Zeep wordt over het algemeen afgeraden. Een onrustig dagschema is per definitie niet een oorzaak, maar kan er wel voor zorgen dat berg bij uw baby toeneemt. Daarbij kan voeding een rol spelen in de uitbreiding van berg. Specifieke voedingsproducten voeden de gist, waardoor u het probleem niet aan het oplossen bent.
Behandelen
Er zijn een paar manieren hoe u berg op het hoofd van uw baby kan behandelen. Zo is het belangrijk dat u de schilfers verwijderd. De beste manier om deze schilfers weg te krijgen is om olie op het hoofdje van uw baby te smeren. Het wordt voornamelijk aangeraden om dit ’s avonds te doen voordat uw baby gaat slapen, zodat de olie kan intrekken en u dit de volgende ochtend met een borstel de schilfers uit het haar van uw baby kan kammen. Dit mag u zo vaak herhalen bij uw kind als dat nodig is. Het is belangrijk dat u het hoofdje dan niet bedekt, maar zorgt dat de olie goed kan intrekken.
Onze lichaamsborstels die u kan gebruiken bij het verwijderen van bergschilfers bij uw kind:
- De Nested Anti-berg borstel voor baby’s
- De Origanic Anti-berg babyborstel
- De Nested Ultrasoft brush voor baby’s
Huisarts
Wanneer u berg bij uw baby constateert is er in de meeste gevallen geen reden tot paniek. Berg is zelf behandelbaar, dus de kans dat u langs de huisarts moet gaan is dan ook relatief klein. Mochten uw behandelmethodes niet helpen, of u merkt dat de berg op het hoofd van uw kind gaat ontsteken dan wordt het wel aangeraden om eventueel contact op te nemen met uw huisarts.