Het is logisch dat je je lichaam graag schoon houdt, maar hoe vaak moet je douchen? Er zijn veel factoren die moeten meespelen bij de beslissing hoe vaak je moet douchen. Sommige mensen hebben huidaandoeningen, zoals eczeem, die kunnen verergeren door te veel blootstelling aan water en zeep. Anderen produceren misschien niet genoeg natuurlijke oliën voor een gezonde huid of zweten veel door een onderliggende medische aandoening. Om deze redenen is het voor iedereen belangrijk goed naar zijn lichaam te luisteren en te evalueren welk huidtype hij heeft om te bepalen hoe vaak je zou moeten douchen. Zo kan elke dag douchen voor sommigen heel goed, terwijl dit voor anderen huidproblemen kan veroorzaken.
Het volgende artikel zal een aantal punten behandelen over hoe vaak iemand moet douchen om goed voor je huid en haar te kunnen zorgen.
Hoe vaak douchen in de week?
Veel mensen douchen elke dag, maar is dit wel goed voor je huid? Elke dag douchen is volgens deskundige niet ideaal. Het heeft veel negatieve effecten voor zowel je huid als je haar. Je huid kan namelijk erg droog worden, dit komt doordat je huid in aanraking komt met zeep en warm water. Daarnaast wordt ook je haar sneller vet. Hoe vaak moet je dan wel douchen in de week? Twee of drie keer per week douchen zou veel beter zijn voor haar en huid. Je haren hoef je ook niet vaker dan twee keer per week te wassen. Door je haar minder vaak te wassen wordt op den duur je haar ook een stuk minder snel vet.
Er zijn ook zeker uitzonderingen wanneer je wel elke dag kunt douchen. Voorbeelden hiervan zijn wanneer je elke dag sport of wanneer je in een heftige lucht werkt. In het kort: het wordt aangeraden om te douchen wanneer je hebt gezweet of door andere omstandigheden niet meer fris bent. Is dit niet het geval? Schaam je dan niet om een dagje de douche over te slaan. Ben je toch iemand die graag elke dag doucht? Probeer dan niet te lang te douchen. Wanneer warm water een lange tijd is blootgesteld aan het lichaam, dan kan je huid uitdrogen.
Douchen voor het slapen
Veel mensen vinden het ook fijn om te douchen voor het slapen. Uit onderzoek blijkt dat dit erg goed is voor je nachtrust. Het geeft namelijk je lichaam de kans om af te koelen en hierdoor slaap je beter. Tijdens een douchebeurt worden je bloedvaten wijder gemaakt door het warme water. De verbeterde doorbloeding zorgt ervoor dat het lichaam meer warmte afstaat aan de omgeving. Douchen voor een betere nachtrust is het meest effectief wanneer dit 1 tot 2 uur voor het slapen gedaan wordt.
Douchen voor het slapen heeft niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale voordelen. Douchen is namelijk erg ontspannend voor de geest. Met een ontspannen geest kan je veel beter slapen, dan met veel stress en gedachtes. Natuurlijk is douchen geen wondermiddel voor slaapproblemen, maar het kan je wel helpen tot rust te komen en af te schakelen van een stress gevende dag.
Koud douchen
Zoals vermeld heeft warm douchen gevolgen voor je huid en haar. Dit betekent dat elke dag douchen beter vermeden kan worden. Echter is er ook een andere mogelijkheid om te douchen zonder dat warm water hier een rol in speelt, namelijk koud douchen. Koud douchen heeft veel positieve effecten op zowel je fysieke als mentale staat. Ten eerste verhoogd het je alertheid. Na een koude douche ben je scherp, dit komt met name door een verhoogde hartslag. Een andere reden waarom koud douchen goed voor je is, is dat het je immuunsysteem versterkt. Uit onderzoek blijkt dat je 29% minder kans hebt om ziek te worden, wanneer je dagelijks koud doucht. Tot slot blijkt het dat je een beter humeur krijgt van koud douchen. Ben je in een slechte bui? Probeer dan eens koud te douchen en merk het verschil! Elke dag douchen kan dus wel als je kiest voor korte koude douche. Vind je het dus fijn om jezelf toch even af te spoelen? Kies dan voor een koude douche.
Over het algemeen heeft douchen veel voor- en nadelen, maar uiteindelijk moet jij naar je eigen lichaam luisteren en doen wat goed voelt. Elke dag douchen is misschien niet goed voor jouw huid, maar wel voor dat van een ander. Er komen veel oorzaken kijken bij hoe vaak je zou moeten douchen, maar uiteindelijk kan er geen stempel op worden gedrukt wat de perfecte hoeveelheid is voor iedereen.