De gevolgen van slaaptekort op je huid

De gevolgen van te weinig slaap zijn over het algemeen best groot. Zo kun je je minder goed concentreren, je wordt vergeetachtig, je angstgevoelens worden erger en het heeft ook gevolgen voor je huid. Zo gaan te weinig slaap en een daling in collageen vaak gepaard. Collageen is een lijmvormend eiwit dat structuur geeft aan je lichaam. Bij daling in collageen kan dit leiden tot verslechterde huidelasticiteit. Dit zorgt vervolgens weer voor een gerimpelde en slapuitziende huid. Er zijn nog veel meer gevolgen van slaaptekort voor de huid die we in dit artikel zullen bespreken.

Verschillende gevolgen van slaaptekort op je huid

Het gebrek aan slaap kan zorgen voor nieuwe huidaandoeningen, maar het kan ook huidige huidaandoeningen verergeren. Slaap te kort zorgt namelijk voor een vermindering in collageenontwikkeling, huidhydratatie, huidtextuur en wondgenezingen. Collageen is belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Buiten de huid geeft het ook structuur aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Een vermindering van collageen kan dus zorgen voor erge lichamelijke schade. Collageen wordt ’s nachts aangemaakt tijdens het herstellingsproces van de huid. Bij onvoldoende slaap kan het daarom voorkomen dat het lichaam niet genoeg collageen aanmaakt.

Huidhydratie, huidtextuur en wondgenezingen worden ook benadeeld bij te weinig slaap. Dit kan ervoor zorgen dat er eerder huidontstekingen ontstaan bij patiënten met te weinig slaap. Hierdoor is de kans op acne, eczeem en huidallergieën vergroot.

Gewichtstoename door te weinig slaap

Buiten directe huidaandoeningen kan te weinig slaap ook leiden tot een vergrote kans op obesitas. Tijdens het slapen worden hormonen die honger onder controle houden aangesterkt. Bij te weinig slaap zijn deze hormonen uit balans, waardoor je meer trek heb de dag erna. Deze trek uit zich vaak in lust naar voeding waarvan men sneller aan kan komen, zoals koolhydraatrijke, suikerhoudende en zoute voeding. Het lichaam is op zoek naar calorierijker voedsel en dit voedsel zorgt er vervolgens weer voor dat je aan komt in gewicht. Gewichtstoename kan ook schadelijk zijn voor je huid. Aangezien een ongezonde levensstijl je immuunsysteem verslechterd.

Een versnelt verouderingsproces

Tijdens het slapen bevind je je in 4 verschillende fases: de sluimerfase, de lichte slaap, de diepe slaap en de remslaap. Tijdens de laatste twee genaamde fases ontspant je lichaam en begint het met herstellen van huidcellen. Bij een slaapproces van 8 uur worden bij de eerste 3 uur groeihormonen aangemaakt, deze zorgen ervoor dat we er jong uitblijven zien naarmate we ouder worden. In de 2 uur die daarop volgen wordt het melatonine verhoogd. Dit helpt je huid tegen schadelijke radicalen. In de laatste drie uur daalt het lichaam tot het laagste temperatuur, waardoor de spieren kunnen ontspannen. In deze fase worden de beschadigde huidcellen hersteld. Wanneer dit proces veelvuldig wordt overgeslagen, zal de huid op den duur achteruit gaan. Voldoende slaap is daarom heel belangrijk.

Je huid verzorgen

We hebben nu besproken waarom voldoende slaap heel belangrijk is voor je huid, maar soms kan het toch voorkomen dat je niet voldoende slaapt. Het is dan belangrijk je huid goed te verzorgen. Hiervoor zijn genoeg producten te vinden die je hierbij helpen. Zo zijn er bijvoorbeeld producten die je helpen bij huidhydratatie, zoals gezichtsreiniger en Mokosh Seed Oil. De laatst genoemde is een verzorgingsolie voor je gezicht, lichaam, haar en nagels. Dit hydrateert de huid, verbetert de huidelasticiteit, versnelt wondgenezing en zorgt effectief voor de huid met eczeem en andere huidaandoeningen. Oftewel een ideaal product voor wanneer je een nacht minder slaap hebt dan gewenst. Er zijn nog veel meer producten die jou kunnen helpen met huidverzorging. Het is daarom belangrijk dat je je goed inleest in de producten om te kijken wat het beste bij jouw huidtype past.

Te weinig slaap

Slaaptekort kan vele oorzaken hebben. Soms heb je deze oorzaken zelf niet in de hand. Toch zijn de gevolgen van slaaptekort erg groot. Het daarom belangrijk dat je je huid goed blijft verzorgen en dat je ervoor probeert te zorgen dat het slaaptekort geen lange periode aanblijft houden. Je hebt namelijk maar één lichaam en deze moet goed onderhouden worden. Je gezondheid gaat er namelijk aanzienlijk op achteruit wanneer je niet goed voor je lichaam zorgt. Luister ook niet naar adverteerders die zeggen dat minder slaap ook goed voor je is, want dit is absoluut niet het geval. Je moet vooral luisteren naar wat je eigen lichaam tegen je zegt.


Starszy post Nowszy post