Deze baby verzorgingsproducten moet je in huis hebben!

Zo zacht als een babyhuid. Dit is een welbekend gezegde die iedereen wel eens gehoord heeft. Toch hebben veel baby’s last van een droge huid. Als je op een kinderdagverblijf kijkt waar veel kinderen samenkomen, zie je al snel dat veel baby’s last hebben van een droge huid. De huid is vaak rood en kan schilferig zijn. Dit kan een aantal redenen hebben. In deze blog lees je alles over de oorzaken van een droge babyhuid en hoe je deze goed kan verzorgen.

De oorzaak van een droge babyhuid

Wat veel mensen niet weten is dat de huid het grootste orgaan is van ons menselijke lichaam. Onze huid zorgt ervoor dat bacteriën niet binnenkomen en beschermd ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bij schadelijke externe invloeden kun je denken aan de felle zon, koude wind en snel veranderende temperatuurverschillen. Dit kan allemaal voor een droge babyhuid zorgen. Tevens zorgt onze huid ervoor dat we niet uitdrogen. Pasgeboren baby’s hebben nog een onderontwikkelde huid. De bovenste huidlaag van baby’s is vaak nog erg dun en kan nog geen goede bescherming bieden. Vandaar ook dat een babyhuid veel gevoeliger is voor veranderingen in de omgeving dan een volwassen huid.

De grootste reden voor een droge babyhuid zijn de talgklieren. Talgklieren zorgen ervoor dat onze huid vettig blijft. Dit zorgt er weer op zijn beurt voor dat water en andere stoffen in onze lichamen niet kunnen verdampen. Omdat baby’s zich nog volop aan het ontwikkelen zijn, hebben ze deze bescherming nog niet. Zonder deze bescherming zal een droge babyhuid ontstaan.

droge babyhuid

Verdere oorzaken van een droge babyhuid

Hierboven heb je al een kleine indicatie gekregen waardoor een droge babyhuid kan ontstaan. Toch kunnen er ook nog andere variabelen meespelen die vaak onschuldig lijken, maar toch ervoor kunnen zorgen dat een babyhuid uitdroogt. Een aantal andere oorzaken van een droge babyhuid zijn:

  • Erfelijkheid: Een droge babyhuid kan ook genetisch bepaald zijn.
  • Allergieën: Bepaalde allergieën kunnen er ook voor zorgen dat een babyhuid sneller uitdroogt.
  • Bepaalde product ingrediënten: Ook kunnen bepaalde producten ervoor zorgen dat een huid uitdroogt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan zeep.
  • Chloor: Chloor uit zwembaden kan er ook voor zorgen dat een babyhuid uitdroogt en geïrriteerd raakt.
  • Douche/bad: Als je te vaak en te lang gebruik maakt van een warme douche, dan drogen huiden ook sneller uit.

Schadelijkheid droge babyhuid

Over het algemeen is een droge babyhuid onschuldig en vaak hoef je niet bang te zijn voor langdurige nadelige effecten. Toch kan het voorkomen dat de kans op huidinfecties gaat toenemen. Dit komt omdat een droge babyhuid kan gaan jeuken en schilferen. Als dit het geval is, kan je baby het gebied openkrabben. Dit zorgt voor verdere beschadigingen en vergroot de kans op een huidziektes, zoals een krentenbaard. Als de babyhuid langere tijd droog en rood blijft, is het aan te raden om bij een dokter langs te gaan. Je baby kan dan last hebben van een eczeem. Om dit vast te stellen is het aan te raden om een afspraak bij de huisarts in te plannen. De huisarts kan een aantal tests doen en je verder helpen.

Hoe een droge babyhuid voorkomen

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je een droge babyhuid kunt proberen te voorkomen. Helemaal voorkomen is haast niet mogelijk, maar je kunt het wel verminderen. Dit doe je door de huid goed te verzorgen en bepaalde producten zo min mogelijk te gebruiken.

  • Zeep: Vermijd zeep. Gebruik zoveel mogelijk zeepvrije wasgel om een droge babyhuid te voorkomen.
  • Badderen: Laat je baby hooguit drie keer per week badderen. Douchen of badderen zorgt ervoor dat de vetlaag op de huid verdwijnt. Deze vetlaag zorgt er juist voor dat de huid niet uitdroogt. Probeer ook maximaal 10 minuten gebruik te maken van het bad/douche. Voor het schoonmaken van de huid kun je gebruik maken van een baby borstel.
  • Warm water: Probeer warm water te vermijden. Warm water zorgt er juist voor dat onze huid uitdroogt. Door koud of lauwwarm water te gebruiken kan je dit tegengaan.
  • Babyzalf: Babyzalf is speciaal gemaakt voor baby’s. Deze zalf zorgt voor een extra beschermlaag op de huid. Op deze manier voorkom je een droog gezicht bij je baby.
  • Zonnebrandcrème: Het gebruik van zonnebrandcrème kunnen we eigenlijk iedereen aanraden. Deze crème zorgt ervoor dat onze huid extra beschermd wordt tegen UV licht. Bij een baby is het nog belangrijker, omdat hun huid onderontwikkeld is.

verzorging babyhuid

Natuurlijke verzorging babyhuid

Bij een baby is het van belang dat je deze op een natuurlijk manier gaat verzorgen. Baby’s zijn in de buik goed beschermd en er kan niet snel iets aan ze komen. Wanneer ze echter eenmaal geboren zijn, zijn ze voor van alles vatbaar. Om deze reden is het van belang om met een natuurlijke huidverzorging je baby te beschermen. In veel producten kunnen allerlei verschillende schadelijke stoffen zitten, waarvan veel mensen zich niet eens bewust zijn. Om deze reden is het aan te raden om bepaalde producten te gebruiken die niet schadelijk zijn voor jouw of je baby. Een voorbeeld hiervan is onze natuurlijke verzorging baby cream. Deze is ideaal voor baby’s met een gevoelige huid. De crème hydrateert, kalmeert en beschermd de droge babyhuid tegen externe invloeden. Onze baby cream is 100% natuurlijk en is geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden.


Starszy post Nowszy post