Hoe ontstaat en herken je een droge huid?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, het beschermt tegen alle invloeden van buitenaf. Daarnaast zorgt je huid ervoor dat je vocht, eiwitten en mineralen in je lichaam blijven en niet zomaar verloren gaan. Wanneer de bescherming, ook wel barrièrefunctie, verslechterd, kan het zijn dat je lichaam en huid veel vocht verliest. Het gevolg hiervan is een droge jeukende huid. Hoe een droge huid precies ontstaan, hoe je het kunt herkennen en hoe je het kunt verhelpen, vertellen we allemaal in deze blog.

De oorzaken van een droge jeukende huid

Het hebben van een droge jeukende huid kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder zullen we er een aantal opsommen en toelichten.

  • Sommige mensen hebben van zichzelf een droge huid, dit komt omdat hun huid nu eenmaal zo is. Bij de mensen die van zichzelf een droge huid hebben, maakt het lichaam te weinig vet, ook wel talg, aan. Ook ouderdom kan bijdragen aan het verminderen van vet in je huid.
  • Te lang en te heet douchen kan er voor zorgen dat je last krijgt van een droge huid. Dit komt omdat het warme water de vetlaag van de huid kan wegspoelen. Ook te lang in bad zitten, kan hetzelfde gevolg hebben.
  • Sommige stoffen in zeep of shampoos kunnen een droge huid veroorzaken. Je huid wordt dan wel schoon van het zeep, douchegel of shampoo, maar ook deze producten halen de vetlaag van de huid af. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen die op je huid komen.
  • De kou gedurende de winter kan invloed hebben op je huid. Door de koude lucht buiten en de droge lucht door de verwarming binnen, kan je huid droog worden.

Hoe herken je een droge huid?

Een droge huid kun je vaak makkelijk herkennen. In de meeste gevallen is een droge huid met vlekken gevoelig en veroorzaakt het jeuk. Wanneer je huid licht van kleur is, kun je een droge huid ook herkennen aan de rode vlekken. In sommige gevallen kun je bij een droge huid te maken krijgen met kleine uitbarstingen, ook wel kloven, die pijnlijk zijn. Ook heb je sneller kans op eczeem. Een droge huid komt vaak voor op plekken van je lichaam zoals je gezicht, armen, benen en handen. Dit komt omdat deze plekken vaker worden blootgesteld aan de verschillende invloeden van buitenaf.

Wat doen tegen een droge huid?

Maar wat kun je dan het beste toen tegen een droge huid? Wij vertellen je er meer over in onze tips.

Hydrateren is belangrijk

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het hydrateren van je lichaam is enorm belangrijk. Wanneer je een droge huid hebt, heeft je lichaam vocht nodig om van de droogheid te herstellen. Dit doen veel vochtherstellende producten, maar deze bieden niet de hulp om je lichaam te voorzien van vocht. Om ervoor te zorgen dat er genoeg vocht in je lichaam komt, is het belangrijk om minimaal twee liter water per dag te drinken.

Tijdens het douchen

Ook douchen kan veel invloed hebben op een droge huid. Dit komt namelijk door meerdere factoren. Allereerst is het verstandig om minder lang warm te douchen, warm water is namelijk niet goed voor het vochtgehalte in je huid. Daarnaast is het ook niet verstandig om te vaak te scrubben, scrubben zorgt er voor dat je huid niet goed kan herstellen. Dit komt doordat er soms te veel huidcellen worden verwijderd, in plaats van alleen de dode huidcellen. Ook een harde handdoek, een natte handdoek met zeepresten of een douchegel met veel parfum kan een droge huid veroorzaken.

Een droge huid, welke crème?

Een manier om van je droge huid af te komen, is door het goed te verzorgen met de juiste producten. Producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een droge huid, zorgen ervoor dat je huid extra worden gehydrateerd. Onze lijn voor de droge huid bestaat onder andere uit gezichtscrème, gezichtsreiniger, gezichtsserum en lichaamsolie. Door je droge huid te verzorgen met de juiste producten, zal een droge huid verminderen of zelf voorkomen kunnen worden.


Starszy post Nowszy post