Wat helpt tegen een droge huid?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. De huid zorgt ervoor dat je wordt beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals ziekteverwekkers, giftige stoffen en fel zonlicht. Daarnaast zorgt je huid ervoor dat je lichaam niet al te veel vocht, mineralen en eiwitten verliest. Wanneer de beschermende functie van de huid afneemt, zul je te veel vocht verliezen, dit resulteert in een droge huid. De beschermende functie van de huid wordt met name geregeld door de hoornlaag. Deze huidlaag bestaat uit afgestoven huidcellen en vetten.

Wanneer je een tekort hebt aan vetten, heeft je huid meer moeite met het vasthouden van vocht. Vaak heb je niet over je hele lichaam last van een droge huid, maar enkel op een lichaamsdeel. Je hebt bijvoorbeeld een droge huid op je benen, je gezicht, je handen of op je armen. Een droge huid op je benen is uiteraard niet fijn, maar wat te doen tegen droge huid?

huidverzorging

Oorzaken van een droge huid

Voordat we vertellen wat helpt tegen een droge huid, vertellen we eerst een aantal oorzaken. Door hier in het vervolg op te letten, kun je in de meeste gevallen voorkomen dat je last krijgt van een droge huid.

Een droge huid ontstaat door:

 • Te weinig vet (talg). Sommige mensen hebben van zichzelf een droge huid. Dit komt doordat het lichaam te weinig talg produceert. Hierdoor wordt de huid erg droog. Naarmate je ouder wordt zal dit steeds vaker voorkomen.
 • Té lang en te warm te douchen wordt je huid ook een stuk droger. Je spoelt als het ware je eigen vetlaag van je huid af. Ook door lang in bad te zitten spoelt deze laag weg.
 • Het wassen van je handen, hierdoor zullen je handen na een tijdje droog aan gaan voelen.
 • In de winter in de kans op een droge huid nog groter. Door de verwarming is de lucht in huis erg droog, hierdoor zal je huid droger worden.
 • Sommige stoffen, zoals zeep, doucheschuim of shampoo. Ook schoonmaakmiddelen kunnen zorgen voor een droge huid.

Wat merk je bij een droge huid?

Het is handig om te weten wat te doen tegen een droge huid. Een droge huid kan erg gevoelig zijn en in sommige gevallen ook jeuken. Ook zie je wel eens witte schilfers op je lichaam zitten. Een droge huid op de benen zorgt voor schilfers. Zo weet je dat je last heb van een droge huid.

Ook kan je huid erg ruw aanvoelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruwe handen, nadat je meerdere malen je handen hebt gewassen. Je handen zullen dan erg ruw aanvoelen. Daarnaast kun je last krijgen van kloofjes, deze ontstaan wanneer de huid voor langere tijd droog is. Tot slot maak je met een droge huid een verhoogde kans op eczeem.

Je kunt over je hele lichaam last hebben van een droge huid. Het vaakst komt een droge huid voor op benen, maar ook het voorhoofd of je handen kunnen snel droog worden. Om dit te voorkomen geven we je graag enkele tips tegen een droge huid.

 Creme

Tips tegen droge huid

Toch komt het veelvuldig voor dat mensen last hebben van een droge huid. Mocht je toch last hebben van een droge huid, dan vertellen wij je wat te doen tegen droge huid.

Wat je kunt doen aan een droge huid:

 • Gebruik vette crème tegen droge huid, deze zijn veelvuldig te koop. Het beste kun je de natuurlijke crème twee keer per dag op de huid aanbrengen. Bijvoorbeeld 1 keer na het douchen en 1 keer voor het slapen gaan. Na een paar dagen zul je merken dat je huid een stuk vetter aanvoelt. Ook zullen de droge huid benen schilfers dan vanzelf verdwijnen.
 • Gebruik zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim. Deze zorgen ervoor dat de vetlaag op je huid verdwijnt. Gebruik bijvoorbeeld natuurlijke huidverzorging, deze bevatten minder stoffen die slecht zijn voor de huid.
 • Ga minder lang of minder vaak onder de douche of in bad om droge huid op je benen te voorkomen.
 • Gebruik niet té warm water tijdens het douchen. Het beste kun je lauw water gebruiken.
 • Werk je met chemische stoffen, zoals poetsmiddeltjes? Dan kun je het beste handschoenen gebruiken om je huid te beschermen.
 • Gebruik olie om de huid vettig te houden, gebruik bijvoorbeeld etherische olie om de huid goed vettig te houden. Deze kun je bijvoorbeeld na het douchen op de huid aanbrengen.

Ouder bericht Nieuwer bericht