Tips en tricks: wat te doen tegen puistjes

De een is gezegend met een egale en gezonde huid, terwijl de ander moeite moet doen om huid en gezicht te laten stralen. Wanneer je last hebt van puistjes, verdient je gezicht extra aandacht en verzorging. Gewoon om de huid te kalmeren, maar ook om deze er mooier uit te laten zien. Je wilt puistjes verhelpen, maar hoe doe je dat precies?

Wat zijn puistjes eigenlijk?

Voordat je dingen uitprobeert, is het belangrijk om te weten hoe puistjes ontstaan. Ieder haartje in je huid is met een talklier verbonden. Talg zorgt ervoor dat je huid soepel en zacht blijft en tegelijkertijd beschermt het je huid tegen schadelijke stoffen. Wanneer je klieren echter teveel talg aanmaken, kan dat ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken. In dat geval heb je te maken met mee-eters ( je kent ze vast wel, die zwarte puntjes). Wanneer zo’n mee-eter ontstoken raakt, is er sprake van een puist. Je huid zwelt dan op en krijgt een rode kleur.

Wat heeft allemaal invloed op het ontstaan van puistjes?

Of je last kunt krijgen van puistjes of mee-eters is afhankelijk van meerdere factoren. Helaas is het een feit dat je meer kans hebt op puistjes wanneer je zelf al een vette of gecombineerde huid hebt. Daarnaast zijn er dingen die invloed hebben op je talgproductie, waardoor er sneller puistjes kunnen ontstaan. Roken, medicatie en hormoonschommelingen zijn factoren die daar invloed op kunnen hebben.

Wat kun je wel doen tegen puistjes?

Er zijn een paar trucjes en middelen tegen puistjes. We hebben de belangrijkste (en makkelijkste) even voor je op een rijtje gezet.

Voldoende water drinken

Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Water is de beste en gezondste manier om te hydrateren en zo blijft je huid gezond en soepel. Gemiddeld moet je elke dag 35 milliliter water drinken per kilo lichaamsgewicht. Weeg je dus 60 kilo, dan zou je ongeveer 2,1 liter water moeten drinken.

Niet te veel stressen

Wanneer je veel last hebt van spanning en stress, maakt je lichaam een grotere hoeveelheid cortisol aan. Hierdoor wordt je immuunsysteem zwakker en ben je eerder vatbaar voor ziektes en bacteriën. Puistjes kunnen zich op zo’n moment sneller ontwikkelen.

Houd bepaalde producten weg bij je gezicht

Sommige producten zijn slecht voor je huid en kunnen leiden tot irritatie en puistjes. Dit geldt vooral voor haarverzorgingsproducten zoals gel en haarlak.

Zorg voor een schone huid

Het is erg belangrijk om je huid schoon te houden om puistjes te voorkomen. Gebruik je make-up? Maak dan altijd je gezicht schoon met een gezichtsreiniger en doe regelmatig jouw gezicht scrubben. Was ook regelmatig je handen, zodat er geen bacteriën of vieze stoffen in je gezicht komen als je je gezicht aanraakt.

Wat niet te doen tegen puistjes

Er zijn een paar dingen die je absoluut niet moet doen wanneer je te maken hebt met puistjes. Wanneer je dit wel doet, bestaat de kans dat de situatie verergert of dat de huid zich niet meer volledig kan herstellen. Een gouden regel die vaak wordt gebroken is dat je puistjes absoluut niet mag uitknijpen. Hoewel je misschien vaak aan de puistjes denkt en er het liefst aan wilt zitten, raden we je toch af om de puistjes aan te raken. Daarnaast zorgt een gezonde levensstijl voor een mooiere huid en wordt de kans op puistjes minder groot.

Vind de juiste producten bij Origanic om puistjes te verhelpen

Origanic heeft enkele fijne middelen tegen puistjes. Denk bijvoorbeeld aan een gezichtsreiniger en een zachte borstel om je gezicht mee schoon te wrijven en zo puistjes te verhelpen. Verder hebben wij in ons assortiment talloze fijne producten om je huid en haar mee te verzorgen zodat je altijd stralend voor de dag kunt komen.


Ouder bericht Nieuwer bericht