De zomer is weer begonnen. Lekker veel ijsjes eten, genieten van de zon en reizen naar vakantiebestemmingen. Voor veel mensen in Nederland is de zomervakantie dé tijd om weer even tot rust te komen. Even geen school of werk voor enkele weken. Terrassen en campings zitten volgeboekt en elke dag zijn er mensenmassa’s in de kustplaatsen te vinden. Terwijl iedereen plezier heeft en tot rust komt, wordt er echter vaak een belangrijk ding vergeten. Namelijk jouw huid beschermen tegen de zon, en dan vooral zijn schadelijke uv-straling.
Te lang of tijdens de warmste uren van de dag in de zon zitten, kan schadelijk zijn voor de huid. De huid is namelijk een zeer gevoelig orgaan. Gevolgen van te lang in de zon zitten, zijn een verbrande, droge of geïrriteerde huid. In de ergste gevallen kan langdurige blootstelling aan de zon zelfs bepaalde huidziektes veroorzaken. Het is dus van belang om voldoende maatregelen te treffen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon, om zo de gevoelige huid te beschermen. Om het voor iedereen een stuk makkelijker te maken, zetten wij hier alvast enkele handige tips om je huid te beschermen tegen de zon.
Tip 1: Jouw tijd in de zon
Hoe dichterbij de zomer we komen, hoe meer zonuren we dagelijks krijgen. Omdat de huid zeer gevoelig is, heeft deze tijd nodig om aan de zon te winnen. Het is daarom belangrijk om jouw tijd in de zon gestaag op te bouwen. Het kost ons lichaam namelijk even tijd om de stof melanine aan te maken. Deze zorgt er uiteindelijk voor dat de huid als het ware een beschermde laag krijgt tegen verbranding. Ook kun je het beste de zon vermijden tussen 12:00 en 15:00. Hiertussen is de zon namelijk op zijn felst, waardoor je sneller kunt verbranden dan normaal.
Tip 2: Zonnebrandcrème, after sun en body lotion
Omdat de zon schadelijke uv-stralen uitzendt, is het belangrijk om jezelf meermaals per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Deze blokkeert als het ware dat de uv-stralen in jouw huid kunnen doordringen. Het wordt aangeraden om jezelf elke 2 uur opnieuw in te smeren. Als je tussendoor gaat zwemmen, kun je dit het beste doen zodra je uit het water komt.
Let er bij zonnebrandcrèmes op, welke SPF je gebruikt. SPF staat voor Sun Protection Factor, oftewel Zon Protectie Factor. Welke jij moet gebruiken heeft allemaal te maken met jouw huidtype. Heb je een lichte huidskleur? Dan kun je het beste gaan voor een zonnebrandcrème met een hoge SPF, namelijk 30, 40 of 50. Heb je een iets getinderde of donkere huid? Kies dan voor een SPF van 10, 20 of 30.
Op het einde van de dag, wanneer de zon onder is, is het ook van belang om jouw huid vochtig te houden. Hiervoor wordt meestal after sun of body lotion gebruikt. Deze producten dringen door in de poriën van de huid, waardoor de huid soepel wordt en gehydrateerd blijft. Zo voorkom je namelijk een droge huid, waardoor je minder snel zult vervellen of barsten in de huid zult krijgen.
Schaduw en verkoeling
Naarmate je langer in de zon zit, des te warmer jouw lichaam het krijgt. Hierdoor gaan je sneller en meer transpireren, wat een teken kan zijn om afkoeling op te zoeken. Probeer thuis of op vakantie altijd een plek in de buurt te hebben met schaduw of water tijdens het warme weer. Even in het zwembad, zee, meer of rivier springen om lekker af te koelen, doet het lichaam goed. Ben jij niet zo’n waterrat? Zoek dan een lekker koel plekje in de schaduw op. Neem als je naar het strand gaat dan ook een parasol mee tegen de warmte van de zon.
Drink voldoende water
Een andere manier om goed gehydrateerd te blijven, is door veel water te drinken. Door het zitten in de zon, ga je transpireren. Dit is een manier van het lichaam om de lichaamstemperatuur af te koelen in enigszins in controle te houden. Hierbij verliest het lichaam echter veel vocht. Vandaar dat het belangrijk is om minimaal 2 liter water op warme dagen te drinken. Hiermee houd je het vochtniveau van jouw lichaam op peil. Je zult je minder snel futloos voelen en kunt er langer tegenaan.
Let extra goed op kleine kinderen!
Als je kinderen hebt of op de kinderen van familie of vrienden moet letten, dan is het extra belangrijk om hen in de gaten te houden. De huid van kinderen verbrandt namelijk sneller dan die van volwassenen. Daarbij zit een kind nog in de groei, waardoor huidbescherming van groot belang is. Baby’s dienen altijd of zo veel mogelijk uit de zon gehouden te worden! Belangrijk is dan ook om kinderen en baby’s elk uur of anderhalf uur in te smeren met een hoge SPF zonnebrandcrème. Laat ze ook regelmatig in de schaduw zitten of probeer voor waterafkoeling te zorgen.